Kruidnootjes zonder geraffineerde suikers

Dinsdag vieren we de verjaardag van Sinterklaas en daar horen toch kruidnootjes bij. Anna ging de uitdaging aan om een variant van kruidnootjes te maken zonder kristalsuiker. En daar is ze volgens mij prima in geslaagd! Leuk om in het weekend te bakken!

Ingrediënten voor 40 - 50 kruidnootjes

  • 125 gram volkoren speltmeel
  • 65 gram kokosbloesemsuiker (of oerzoet, rijststroop, agavesiroop, dadelstroop of met gewone (riet)suiker)
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • flinke snuf (zee)zout
  • 50 gram roomboter
  • 25 ml (plantaardige) melk of water
  • eventueel 25 gram blanke amandelen om de kruidnoten wat meer 'bite' te geven

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Snijd de amandelen in kleine stukjes
  • Meng speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout door elkaar
  • Voeg boter en melk toe aan het mengsel en kneed er een deegbal van.
  • Voeg tot slot de amandelen toe
  • Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat, zodat je mooie kruidnootjes krijgt
  • Leg de kruidnoten op een bakplaat met bakpapier en zet ze gedurende 10 - 15 minuten in de oven.
  • Laat ze afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden.

Eet smakelijk!

PS Een ander leuk recept voor Sinterklaas: Gevulde speculaas zonder suiker

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via