Gevulde speculaas zonder suiker

Net zoals kruidnootjes bij Sinterklaas horen, hoort gevulde speculaas er natuurlijk ook bij, maar ik vind gevulde speculaas vaak nogal zoet.

Ik maakte hem helemaal zonder suiker. De toch nog enigszins zoete smaak komt van dadels. 

Ingrediënten 

  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram dadels
  • 50 gram speltmeel
  • 200 gram volkorenmeel (250 gram speltmeel kan ook, maar dat had ik niet meer in huis)
  • 100 gram roomboter (op internet kom ik steeds recepten tegen met kokosolie, maar ik vind roomboter gewoon veel lekkerder!)
  • 1 ei
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel vanillepoeder 
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • amandelschaafsel voor de garnering

Bereidingswijze:

  • Laat de dadels minimaal 1 uur weken in heet water (nog liever een nacht, zodat ze lekker zacht zijn)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (conventioneel, geen hete lucht)
  • Maal 100 gram dadels met het amandelmeel in de keukenmachine tot een plakkerige massa ontstaat (wanneer het eventueel niet smeuïg genoeg is, kun je wat water toevoegen). Zet dit mengsel in de koelkast om wat steviger te worden.
  • Splits het ei
  • Maal de rest van de dadels fijn in de keukenmachine.
  • Doe de gemalen dadels, boter, (spelt en volkoren)meel, eiwit, speculaaskruiden, vanillepoeder, bakpoeder in de deegkom en draai er een stevig deeg van. (dit deeg wordt vrij bros, gebruik voor een smeuïger, stevig deeg iets meer dadels en iets meer boter, in totaal ca. 50 gram meer)
  • Bekleed een kleine springvorm (20 cm) met bakpapier en vet de rand goed in.
  • Verdeel het deeg in tweeën en bedek de bodem van de springvorm met de helft van het deeg.
  • Leg vervolgens het mengsel uit de koelkast (spijs) hier bovenop als middelste laag (niet helemaal tot de randen leggen)
  • Bedek met de tweede helft van het deeg
  • Bestrijk de bovenste laag met eigeel en bestrooi ruim met amandelschaafsel.
  • Bak voor ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. (ik deed de eerste 10 minuten aluminiumfolie over de vorm, tegen het verbranden van de amandelen)

Eet smakelijk!

PS Een ander leuk recept voor Sinterklaas: Kruidnootjes zonder geraffineerde suiker

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via