
Iedereen kent het wel, van die momenten dat je te veel hebt gegeten en je onaangenaam vol zit. Het smaakt te lekker, je voelt wel dat je vol zit, maar je wilt toch nog even verder genieten van het lekkere eten. Daarna heb je spijt want dan komt het moment dat je echt propvol zit en je last krijgt van je overvolle maag.
Overeten is iets wat we allemaal wel eens doen. De een is er wel wat gevoeliger voor dan de ander. Het gebeurt gemakkelijker in een sociale setting waarin eten volop in overvloed is en eten ook een verbindende factor is.
Met de Kerst voor de deur, ook echt zo’n periode waarbij overeten vaak voorkomt, hebben wij een aantal tips voor je om overeten te voorkomen of in ieder geval wat te beperken.
Tips 1: Eet voldoende en regelmatig
Tip 2: Ontzeg jezelf niets, geef jezelf toestemming om alles te mogen eten
Tip 3: Begin niet met honger aan het Kerstdiner
Deze tip sluit aan bij tip 1. Eet een uurtje van tevoren nog een tussendoortje zoals een banaan, een hand noten of een boterham. Voorkom dat je met grote honger aan het Kerstdiner begint. Als je honger te veel opbouwt, is het heel lastig om jezelf te beheersen. Als je gaat eten terwijl je veel honger hebt, eet je meestal sneller en meer. De kans op overeten is dan groter.
Tip 4: Pauzeer af en toe tijdens het eten
Als je een snelle eter bent, is de kans groot dat je sneller eet dan dat je verzadiging zijn werk kan doen. Het is ook lastiger om je verzadiging te voelen wanneer je afgeleid bent. Bijvoorbeeld omdat je gezellig met andere mensen aan het kletsen bent. Het kan dan helpen om bewust tussendoor heel even een eetpauze te nemen. Leg je bestek even neer, voel even hoe je maag aanvoelt en of je er nog net zo van geniet als met de eerste hap. Je kunt dan besluiten om verder te eten of niet. Je kunt meerdere eetpauzes nemen als dat voor je werkt. Verder helpt het om rustig te eten en bewust te genieten van elke hap die je neemt.
Tip 5: Deel het toetje
Kerstdiners zijn meestal uitgebreid waardoor je al snel meer eet dan je normaal doet. Soms voel je wel dat je genoeg hebt gegeten, maar wil je hoofd toch nog graag verder eten. Dit kan ook gebeuren op het moment dat het toetje op tafel komt. In dat geval kun je ook besluiten om een toetje te delen met iemand. Of sluit af met een lekkere kop koffie of thee en steel een hapje van het toetje van de persoon naast je ????
Tip 6: Wees flexibel
Met Kerst maken we over het algemeen wat meer ongezonde keuzes. Als je geneigd bent om dit te compenseren met gezonde producten, kan het al gauw te veel zijn. Ons advies is om daarin flexibel te zijn. Het zijn maar 2 dagen. Als je besluit om een luxe toetje te nemen na het Kerstdiner, laat dan bijvoorbeeld het fruit in de avond zitten. Luister naar de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam en trap niet in de valkuil van de eetregels die je verstand je voorhoudt.
Waar het in de kern allemaal op neerkomt is dat je leert luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen. Het kan best lastig zijn om die te herkennen als je deze al lange tijd hebt genegeerd. Verder kan ons hoofd zich ermee bemoeien en je allerlei eetregels opleggen (dat noemen we goed/fout denken). Het heeft allemaal invloed op je eetgedrag. Kerst is een voorbeeld waarin vele van ons zich herkennen, maar je kunt er natuurlijk elke dag last van hebben. Daarom besteden wij tijdens onze dieetbegeleiding ook aandacht aan eetgedrag. Heb jij nou ook de neiging om je te overeten in bepaalde situaties en wil je hier grip op krijgen, dat kan met onze hulp.