
Nog even en dan is het weer zo ver, dan breekt het carnavalsfeest los onder de rivieren. Een feest dat draait om verkleden, plezier maken, zingen, dansen, elkaar ontmoeten maar ook om lekker samen eten. Een onderdeel van Carnaval dat bij ons in het noorden minder bekend is.
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’, wordt in de vier dagen voor Aswoensdag het Carnavalsfeest gevierd.
De vastenperiode duurt volgens de Katholieke traditie traditioneel veertig dagen (zes zondagen tellen niet mee), begint op Aswoensdag en eindigt met Pasen. Dat is al sinds het concilie van Nice in 325, maar sindsdien zijn de regels flink versoepeld. In de Middeleeuwen mocht je overdag niet eten. Pas als de nacht viel, mochten christenen een sobere maaltijd tot zich nemen. Tegenwoordig hoeft het vasten volgens Rome alleen nog op Aswoensdag en Goede vrijdag. Verder geldt er op de vrijdagen een plicht tot onthouding. Veel christenen vasten in die periode op de een of andere wijze: ze minderen of stoppen helemaal met een bepaalde luxe, zoals vlees, alcohol of sociale media.
Omdat eten dus een heel belangrijk onderdeel is van het carnavals feest, zijn wij op zoek gegaan naar een traditioneel smakelijk carnavals recepten, die voor een goede bodem zorgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Brabantse worstenbroodjes, Bossche bollen, Limburgse Nonnevot en Zoervleisj.
Omdat het er zo lekker uitzag, hebben we voor vandaag een echt traditioneel carnavals recept, Zoervleisj. In Limburg wordt dit vaak geserveerd met friet en appelmoes. Wij hebben dit voor ons recept dan ook zelf gemaakt. Zoervleisj met rode kool of stoofpeertjes is ook een genoemde combinatie.
Ingrediënten voor Zoervleisj
-
1kg Rundersukade
-
3 uien, in ringen
-
Water
-
100ml azijn
-
3 plakken ontbijtkoek
-
2 flinke eetlepels appelstroop el stroop
-
3 laurierbladjes
-
10 jeneverbessen
-
10 kruidnagels
-
20g roomboter
-
Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi met zout.
- Snijd de uien in halve ringen
- Verhit boter in een grote braadpan.
- Bak het vlees op hoog vuur mooi bruin.
- Voeg de uienringen, laurierblad, kruidnagels, jeneverbessen, azijn en appelstroop toe.
- Voeg water toe tot het vlees onder staat.
- Verkruimel de ontbijtkoek en breng zachtjes aan de kook.
- Laat ongeveer 3 uur stoven op laag vuur. Kijk af en toe of er nog genoeg water op staat.
Ingrediënten zelfgemaakte friet
- 1 kg kruimige aardappelen
- 3 el olijfolie
- 1 tl zeezout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200C
- Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
- Snijd ze daarna in repen van ongeveer 1 cm dik
- Spoel de aardappelen schoon en maak ze goed droog.
- Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en verdeel de friet hierover.
- Druppel wat olijfolie eroverheen en strooi het zout erover.
- Zet in het midden van de oven en bak voor ongeveer 35 minuten tot ze mooi bruin en krokant zijn.
- Schep de frieten tussendoor een keertje om.
Ingrediënten appelmoes
- 3-4 appels (jonagold of goudrenet)
- 50ml water
Bereiding
- Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in blokjes
- Doe ze in een pan en voeg water toe en zet op het vuur
- Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur zo’n 10-15 min pruttelen.
- Roer af en toe door
- Als de appelstukjes zacht zijn, kun je er met behulp van een aardappelstamper moes van maken. Voor een gladde moes kun je het pureren met een staafmixer.
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via