Volkoren-notenontbijtkoek

Gisteren was weer ons maandelijks overleg en collega Anna (de bakker van ons team) had, voor de gelegenheid, 's ochtends nog even de volkoren-notenontbijtkoek uit Allerhande nr 10 gemaakt. Omdat ze niet alle ingrediënten uit het recept in huis had met wat aanpassingen. Het resultaat: een stevige en heerlijke koek, die door de keuze voor volkorenmeel en veel noten, goed verzadigt!
 
 
Ingrediënten voor een cakevorm van 30 cm
 
  • 225 gram medjouldadels
  • 3 eetlepels echte honing (in het recept van AH wordt ahornsiroop gebruikt, maar Anna had een heerlijke honing rechtstreeks bij de imker vandaan! Wat is eigenlijk het verschil tussen imkerhoning en die van de supermarkt?)
  • 250 ml rijstemelk (AH gebruikt ongezoete amandeldrink)
  • 2 eetlepels natuurazijn (AH gebruikt appelciderazijn)
  • 300 gram volkorenmeel
  • 5 gram bakingsoda
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 200 gram ongebrande noten

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 170 graden celcius
  • verwijder de pitten uit de dadels
  • maal dadels, honing, rijstemelk en azijn in de keukenmachine tot een glad mengsel
  • zeef het meel boven een kom en voeg bakingsoda en specerijen toe
  • voeg dadelpuree en 175 gram noten toe en meng tot een stevig beslag
  • bekleed een bakvorm met bakpapier en schep het beslag erin
  • verdeel de rest van de noten over het beslag
  • bak de koek in 40-45 minuten gaar (controleer op gaarheid met een saté-prikker)
  • laat de koek 10 minuten afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster en laat verder afkoelen

Eet smakelijk!

PS Dit is een recept voor een flinke koek, handig is het om porties te maken en deze in te vriezen, zo blijft de koek het langst vers!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via