
Heb jij een tajine in de kast staan en zin in een mega smaakvol couscous recept? Probeer dan dit recept eens!
PS in een braadpan lukt het ook.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de tajine
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 rode ui, in dunne ringetjes
- 3 teentjes knoflook, gekneusd
- 2 theelepels gemalen kurkuma
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 kaneelstokje, in tweeën
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 kleine aubergine, in blokjes
- 2 wortels, geschrapt en in blokjes
- 400 g geschilde kerstomaatjes uit blik
- 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 75 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
- zeste en sap van 1 sinaasappel
- sap van ½ citroen
- 400 ml groentebouillon
- 1 eetlepel honing of dadelsiroop
- 200 g bladspinazie
- handvol bladpeterselie, grof gesneden
Voor de couscous
- 200 g volkorencouscous
- grote handvol bladpeterselie, kleingesneden
- zeste en sap van 1 citroen
Voor de harissayoghurt
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 theelepels harissapasta
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een tajine of blaadpan met dikke bodem.
- Voeg de ui toe en bak hem enkele minuten op laag vuur tot hij zacht is.
- Doe de knoflook en de specerijen erbij. Bak ze 2-3 minuten mee en voeg na ca. 1 minuut een scheutje water toe.
- Doe de aubergine en de wortels erbij, roer goed om ze te bedekken met het uienmengsel en stoof alles nog eens 2 minuten.
- Roer het mengsel af en toe door.
- Voeg de tomaten, de kikkererwten, de abrikozen, het sinaasappelsap en de -zeste, het citroensap, de bouillon en de honing of dadelsiroop toe.
- Doe er zout en peper bij, roer het geheel goed en laat het 45-60 minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn.
- Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing en laat hem staan. Schep hem daarna luchtig met een vork.
- Breng hem op smaak met zout en peper, en roer de peterselie en het citroensap erdoor. Garneer hem met de citroenzeste.
- Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de spinazie en de peterselie toe aan de tajine en wacht tot de spinazie begint te slinken.
- Meng de yoghurt en de harissapasta in een kom door elkaar.
- Dien de tajine op met de couscous en geef de harissayoghurt er apart bij. Bron: Okoko
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via