
Op woensdag 22 november geeft Mariska in Anna Paulowna een workshop "Smakelijke Eters". Een workshop over de ontwikkeling van smaak bij kinderen van 0 - 4 jaar. De ouders doen zelf een aantal smaakproeven. Zo komen zij te weten wat smaak eigenlijk is. En waarom het aanleren van verschillende smaken zo belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. In het kader hiervan vandaag dit recept uit "Samen aan tafel" van Gees van Asperen. In dit boek valt te zien dat het helemaal niet moeilijk is om te koken voor groot én klein. In een handomdraai zet iedere thuiskok een aantrekkelijk babymaal aangepast aan de leeftijd van het kind op tafel en maakt in één moeite door een volwassen maaltijd voor zichzelf.
Ingrediënten
- 300 gram witte of zilvervliesrijst
- 250 gram bloemkoolroosjes
- 250 gram broccoliroosjes
- 1/2 winterwortel (ca. 100 gram, in plakjes)
- 400 gram witvisfilet (vers of diepvries), in stukjes
- 1 el plantaardige olie
- 1 à 2 rodecurrypasta (toko)
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 1 bosui, in ringetjes
Bereidingswijze:
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem af en houd warm.
- Kook intussen in een kleine pan de bloemkool-, broccoliroosjes en plakjes wortel in circa 6 tot 8 minuten beetgaar.
- Stoom 75 gram vis in een vergiet boven de groenten gaar.
- Neem met een schuimspaan de groenten uit de pan, maar laat een paar bloemkool- en broccoliroosjes enkele minuten doorkoken voor je baby. Bewaar het kooknat.
- Verhit de olie in een hapjespan en fruit de rodecurrypasta circa 1 minuut. Voeg circa 375 milliliter kokosmelk en de overgebleven vis toe. Laat het geheel 5 minuten zachtjes doorpruttelen en voeg de laatste 2 minuten de gekookte groenten toe.
Voor je baby vanaf circa 4 maanden
-
Geef gepureerde extra lang gekookte bloemkool of broccoli. Eventueel smeuïg gemaakt met wat kooknat. Geef een volgende keer de twee groentesoorten samen of pureer een klein stukje gestoomde vis mee.
Voor je baby vanaf circa 9 maanden
- Geef een gepureerd hapje van bloemkool, vis, rijst en 1 eetlepel kokosmelk. Geef er enkele broccoliroosjes bij voor zo uit het handje.
Voor de curry voor volwassenen
- Voeg zout of wat vissaus (toko) bij de rijst en meng alles door elkaar. Schep de rijst op een bord en verdeel de viscurry erover. Garneer met wat ringetjes bosui.
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via