
Pas geleden heb ik mezelf een prachtige tarte tatin-vorm cadeau gedaan (van Emile Henry), dus nu ben ik aan het experimenteren met tarte tatins.
Deze omgekeerde taarten worden vaak gemaakt met heel veel suiker. Ik ben daarom de uitdaging aan gegaan om hem met veel minder suiker (en zelfs helemaal zonder kristalsuiker) te maken.
Het resultaat was heerlijk! Lichtzoet door de eigen zoete smaak van de appels en een heel klein beetje palmsuiker voor toch een beetje dat mooie caramelkleurtje.
Het mooie van de vorm is dat je deze op het fornuis kunt gebruiken om de appels (of peren, of ander stevig fruit) te laten karamelliseren. Heb je geen tarte tatinvorm dan kun je het fruit ook eerst karamelliseren in een braadpan en vervolgens over doen in een springvorm om te bakken.
Ingrediënten voor 1 taart
- 250 gram meel (ik gebruikte een mengsel van 125 gram volkorenmeel en 125 gram speltmeel)
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- een snufje zout
- 75 ml melk
- 1 theelepel bakpoeder
- halve theelepel baking soda
- 2 eetlepels palmsuiker
- 3 theelepels kaneel
- 2 flinke appels (kies voor een stevige soort bv goudreinet of jonagold)
- 1 citroen uitgeperst
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Meng meel, bakpoeder, bakingsoda, roomboter, zout, 1 theelepel kaneel en melk in de keukenmachine (met deeghaak) tot een mooi stevig deegbal (let op, het moet niet te droog of te nat zijn om te verwerken, het moet straks wel uitgerold kunnen worden)
- Leg de deegbal tot gebruik in de koelkast
- Schil de appels en snijd ze in plakjes en bestrooi ze met de 2 theelepels kaneel
- Verhit een beetje roomboter in de tarte tatinpan op een laag vuur en voeg een eetlepel palmsuiker toe en zorg dat er een goudbruine "stroop"ontstaat, voeg naar smaak citroensap toe.
- Leg de appelschijfjes in een mooi patroon in de pan en laat ze even (5 minuten) zachtjes bakken/smoren in de "stroop" en haal de pan van het vuur
- Rol het deeg uit tot een mooie lap en leg deze over de appels in de pan (of springvorm), het deeg moet de appels helemaal afdekken (stop het in alsof je ze met een deken toedekt)
- Bak de taart in 30 - 40 minuten in de voorverwarmde oven (ik hield 40 minuten aan omdat ik de bodem graag wat krokanter wilde hebben)
- Leg een groot bord op de vorm en keer de taart om.
- Heerlijk met een flinke klodder crème fraîche!
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via