Soto Ajam is een Indonesische soep, die heel gezellig eet, omdat iedereen aan tafel zijn eigen soep samenstelt door uit kommetjes ingrediënten in een soepkom te doen, waarna de hete bouillon er overheen geschept wordt.
Je kunt deze soep maken met een kant-en-klare kruidenpasta maar leuker is het om hem helemaal zelf te maken. Lekker voor het weekend!
Ingrediënten voor 6 personen
- 4 teentjes knoflook
- 5 cm gember
- 1 stengel citroengras
- 1 hele kip
- 2 liter water
- 1 bouillontablet
- 1 eetlepel olie
- 200 gram rijst (ik heb zilvervliesrijst gebruikt voor de vezels)
- 6 eieren
- 40 gram selderij
- 250 gram taugé
- 200 gram sperzieboontjes
- 1 limoen
- gebakken uitjes
- plet de teentjes knoflook, schil en snijd de gember in grove stukken en snijd de stengel citroengras in stukken
- doe kip, water, geplette knoflook, gember, citroengras en bouillonblokje in een grote pan. Breng dit aan de kook en laat dit zeker 45 minuten op een laag pitje zachtjes koken.
- haal de kip uit de pan en laat deze wat afkoelen
- zeef de bouillon
- Haal het vel van de kip en haal het vlees van het bot af en maak het vlees klein
- Doe kip en bouillon in een pan
- kook ondertussen de eigen in ca. 8 minuten hard en laat schrikken, pel ze en snijd in partjes
- kook de rijst gaar
- kook de sperzieboontjes beetgaar
- pers de limoen uit
- doe de losse ingrediënten (rijst, taugé, selderij, sperzieboontjes, eieren) naar smaak in een soepbord en schenk de hete bouillon met kip erop
- doe vervolgens naar smaak wat limoensap over de soep en garneer met gebakken uitjes en eventueel ketjap of sambal.
Eet smakelijk!
PS Je kunt natuurlijk ook je bouillonblokje nog zelf maken (met dank aan PuurGezond)
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via