Romige bloemkoolsalade

Vandaag vieren ze in Zweden Midsommar, de zonnewende. De Zweden trekken op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt massaal naar het platteland en vieren dat de beste tijd van het jaar, de zomer, begint. Natuurlijk doen ze dit ook door samen te eten. Verschillende gerechten, zoals nieuwe aardappeltjes met dille, gravad lax, ingelegde haring en aardbeien staan traditioneel op het smörgåsbord. Maar er komen ook andere frisse zomerse gerechten op tafel. Zo vond ik deze romige bloemkoolsalade, een vegan en koolhydraatarme variant op de traditionele aardappelsalade. Ook gewoon lekker bij de Hollandse barbecue.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 180 gram cashewnoten
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels water
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 1 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote bloemkool
  • 1 rode ui
  •  2 bosuitjes
  • 6 radijsjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel verse dille
  • 1 theelepel chilipoeder
  • zout en verse peper naar smaak 

Bereidingswijze saus:

  • Week de cashewnoten minimaal 4 uur maar bij voorkeur een nacht in water
  • Giet het water af en spoel de cashewnoten af
  • Doe de cashewnoten in een hoge kom (bijvoorbeeld van de staafmixer)
  • Voeg appelciderazijn, citroensap, water en Dijonmosterd toe
  • Mix dit mengsel tot er een gladde romige saus ontstaat (voeg wanneer je de saus te dik vindt nog wat water toe)
  • Voeg wat zout en geperste knoflookteentjes toe en mix nogmaals goed door.
  • Zet de saus tot gebruik in de koelkast
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en stoom de bloemkool beetgaar
  • Pel en snipper de rode ui en doe deze in een grote kom
  • Snijd bosuitjes en bleekselderij in ringetjesen de radijsjes in plakjes en voeg toe aan de rode ui
  • Voeg de bloemkool toe
  • Voeg dille en chili toe en schep voorzichtig door elkaar
  • Schenk de saus over de salade en schep opnieuw om
  • Laat nog zeker een uur in de koelkast staan zodat de smaken door kunnen trekken
  • Bestrooi vlak voor het opdienen met nog wat bosuiringetjes en vers gemalen zwarte peper.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via