
Na de feestdagen, waarin we vast allemaal een beetje meer hebben gegeten dan nodig is, zijn wij wel weer toe aan wat lichtere gerechten.
José vond dit recept voor rijstsalade met tonijn op de site van het voedingscentrum (waar veel lekkere en relatief eenvoudige recepten te vinden zijn).
De salade bevat per portie voldoende eiwit (25 gram) en koolhydraten (60 gram) om te gebruiken als herstelmaaltijd na het sporten en mocht je wat minder koolhydraten willen gebruiken, neem dan gewoon wat minder rijst en wat meer groente. (bijvoorbeeld 100 gram rijst, 300 gram sperziebonen en 3 tomaten en voeg eventueel nog wat zoete puntpaprika toe).
Ingrediënten
- 150 gram zilvervliesrijst
- 200 gram sperziebonen
- 3 stengels bleekselderij
- 1 courgette
- 2 tomaten
- 2 eetlepels (olijf)olie
- 1/2 teentje knoflook (overigens zou ik hier gewoon het hele teentje gebruiken hoor....)
- 5 olijven zonder pit
- 4 takjes peterselie, selderij of 10 sprieten bieslook
- ca. 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 blikje tonijn in water
Bereidingswijze:
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
- Maak de groente schoon.
- Kook de sperziebonen in weinig water beetgaar. Kook de laatste minuut de bleekselderij mee.
- Snijd de courgette in tweeën en schaaf de courgette in dunne repen. Bestrijk de repen courgette met wat van de olie.
- Rooster de courgette in een grillpan lichtbruin.
- Pers het halve teentje knoflook er boven uit.
- Snijd de tomaten in stukjes.
- Halveer de olijven.
- Was de kruiden en knip ze klein.
- Maak van de rest van de olie, azijn, 1 eetlepel water, de mosterd en de kruiden een dressing.
- Meng de sperzieboontjes, de bleekselderij, de tomaten, de olijven en de dressing door de nog warme rijst. Laat dit afkoelen.
- Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukjes. Schep de vis door de salade en maak hem op smaak met peper.
- Garneer de salade met de courgettelinten.
Eet smakelijk!
PS Maak de salade voordat je de deur uit gaat om te sporten, dan is ie mooi afgekoeld op het moment dat je klaar bent!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via