Pompoentaart

Ik vind pompoen een heerlijk veelzijdig product en zolang deze beschikbaar is (en dat is eigenlijk het hele jaar door, behalve april, mei en juni), gebruik ik hem veel in de keuken. Maar voor een taart had ik nog nooit pompoen gebruikt en eens moet de eerste keer zijn.

Het idee voor de pompoentaart vond ik op internet en uiterlijk lijkt ie wel wat op de worteltaart die ik eerder maakte. De taart is mooi stevig maar door de pompoenvulling ook lekker smeuïg. 

Ingrediënten 

  • 300 gram gekookte pompoen (dat mag inclusief schil)
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram speltmeel
  • 3 eieren
  • 30 gram havermout
  • 6 eetlepels honing
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram noten (ik gebruikte pecannoten)
  • 1 theelepel kaneel (voor kaneelliefhebbers: een beetje meer kan geen kwaad)
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,25 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 150 gram roomkaas (voor de topping)
  • 50 gram palmsuiker (voor de topping)
  • 50 gram boter (voor de topping)

Bereidingswijze:

  • Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier (ik gebruikte een vorm van 24 cm)
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Prak de pompoenstukken met een vork fijn
  • Mix boter en honing luchtig door elkaar
  • Voeg de eieren een voor een toe tot ze opgenomen zijn
  • Voeg speltmeel, havermout, bakpoeder, zout, zuiveringszout en kaneel toe en mix door elkaar
  • Voeg sinaasappelsap toe en mix mee
  • Voeg dan nog de pompoen en rozijnen en noten toe en meng goed.
  • Doe het beslag in de ingevette bakvorm
  • Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar (zo controleer je of de taart gaar is)
  • Maak ondertussen de topping, door roomkaas, boter en palmsuiker door elkaar te mixen tot een gladde crème, zet de topping na bereiding terug in de koelkast.
  • Wanneer de taart afgekoeld is kun je hem bestrijken met de topping

Eet smakelijk!

PS Nog meer recepten? Volgende week een recept voor pompoenjam (zonder geleisuiker)

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via