
Ik houd eigenlijk niet zo erg van jam maken, maar deze pompoenjam vond ik wel de moeite van het proberen waard. Gemaakt zonder gelei-suiker, maar met het zoet van appelsap en een beetje honing. Eigenlijk mag je het om die reden ook geen jam noemen.
Heerlijk kruidig door kaneel en gember en daarmee een echt lekker product voor herfst en winter.
Ingrediënten
- 1 pompoen van ongeveer 1 kg
- 400 ml appelsap
- 1 kaneelstokje
- 6 eetlepels honing
- sap van 1 sinaasappel
- 3 cm geschilde verse gember (in 3 stukken gesneden)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg de pompoen in zijn geheel in een ovenschaal of braadslee en rooster gedurende ongeveer 45 minuten.
- Laat de pompoen helemaal afkoelen
- Snijd de pompoen door en lepel de zaden eruit
- Schep het vruchtvlees uit de schil en doe dit in een pan
- Voeg alle ingrediënten toe en kook op een lage stand tot het vocht bijna verdampt is
- Steriliseer ondertussen de jampotten (ik heb er 3 kunnen vullen)
- Verwijder kaneel en gember en pureer de pompoen met een staafmixer tot een mooi zacht mengsel
- Doe de warme "jam" in potten en sluit de potten goed af. Laat potten met een schroefdop ondersteboven afkoelen en met een klemdop met rubberen ring rechtop staand).
- Heerlijk op een broodje of cracker, maar ook lekker door de kwark of yoghurt.
Eet smakelijk!
PS Deze jam bevat minder suiker dan gewone jam en is daardoor wat minder lang houdbaar. Bewaar hem daarom ook in de koelkast.
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via