Platbrood van groente (FODMAP-arm, glutenvrij)

Morgen (18 november) zijn Mariska en Martine aanwezig bij de FODMAP-masterclass in Woerden, om weer helemaal op te hoogte te zijn van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het FODMAP-dieet.

Bij 75% van de mensen, die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), helpt het FODMAP-arme dieet. Het is echter wel een dieet waarbij goede begeleiding van belang is omdat je anders de kans loopt jezelf een onnodig streng dieet op te leggen. Bij Dieet & Co kun je terecht voor deze begeleiding.

In het kader van deze bijscholing vandaag een FODMAP-arme broodvervanging, die ook geschikt is voor een glutenvrij dieet, afkomstig van de site www.fodmapfoodies.nl

Ingrediënten 

  • ongeveer 4 winterpenen of 2 courgettes (ik gebruikte 2 winterpenen en 1 courgette)
  • 150 gram amandelmeel, havermout, boekweitmeel of volkoren rijstmeel (ik heb hier amandelmeel gebruikt)
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels kruiden (bijvoorbeeld Italiaanse kruiden, maar let op, de meeste kruidenmixen bevatten ui en/of knoflook)
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Was de courgette en was en schrap de wortelen
  • Snijd de groenten in de keukenmachine tot er korrels ontstaan (groenterijst, zie afbeelding) 
  • Meng de groenterijst met het meel, eieren en de kruiden (doe dit met een spatel of grote lepel) tot je een soort beslag krijgt
  • Is het beslag te vochtig, voeg dan wat mee toe
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, spreid het "beslag" over de bakplaat uit (dit kan handig met de bolle kant van een lepel, zie afbeelding)
  • Bak het platbrood in ca. 25-35 minuten gaar en goudbruin, haal dan uit de oven keer om op een snijplank
  • Verwijder het bakpapier en snijd het brood in stukken
  • Serveer warm met boter, olie of een ander FODMAP-arm beleg.
  • Bewaar in de koelkast of vries plakjes in voor later.

Eet smakelijk!

PS Wanneer je dit recept maakt met amandelmeel, is het ook nog eens koolhydraatarm.

dieetenco platbrood1

dieetenco platbrood2dieetenco platbrood6

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via