
Het is nog steeds de Nationale Week Zonder Vlees, dus ook vandaag weer een vegetarisch recept. Dit keer afkomstig van het voedingscentrum.
José koos nu voor een recept met noten, ook een geweldige vleesvervanger! Er wordt ook vaak gekozen voor champignons als vleesvervanger maar die zijn geen volwaardige vervanging omdat ze onvoldoende eiwit en ijzer bevatten. Volwaardige vleesvervangers zijn bijvoorbeeld soja (tofu, tempeh, sojabonen), peulvruchten, lupine, tarwe-eiwit (seitan), noten en eieren.
Een vleesvervanger is volwaardig wanneer het ten minste het volgende bevat:
- Eiwit: meer dan 12% van de totale energie aan kilocaloriën
- IJzer: meer dan 0.8 milligram per 100 gram
- Vitamine B12: 0.24 microgram per 100 gram
En in plaats van een stukje vlees van 100 gram eet je:
- 100 gram kant-en-klare vleesvervanger
- 135 gram (gare) peulvruchten
- 25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten
- 2 eieren
Ingrediënten voor 2 personen
- 100-150 gram volkorenspaghetti
- 400 gram verse spinazie
- 2 preien (zeker 200 gram)
- 50 gram walnoten
- 50 gram hüttenkäse
- olie
- teentje knoflook
- peper
Bereidingswijze:
- Kook de spaghetti
- Was zo nodig de spinazie
- Maak de prei schoon en snijd in smalle ringen
- Hak de helft van de walnoten grof en houd deze apart.
- Wrijf of hak de andere helft van de noten fijn en meng deze door de hüttenkäse
- Fruit de prei zacht in olie en pers het teentje knoflook hierboven uit
- Voeg de spinazie in gedeelten toe en en laat deze slinken
- Maak op smaak met wat peper
- Meng het spinaziemengsel en het noten-hüttenkäsemengsel door de spaghetti
- Strooi de apart gehouden walnoten erover
Eet smakelijk!
PS 5 dingen die je niet moet vergeten als je vegetarisch eet!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via