Mini-cheesecakejes

Ik ben gek op cheesecake-toetjes, maar wat zit er enorm veel suiker in de kant-en-klare variant uit de supermarkt.
Daarom ben ik aan het experimenteren gegaan met een variant zonder toegevoegde suikers en in totaal veel minder koolhydraten.
De bodem is gemaakt van voornamelijk noten en boter en boekweitmeel voor een beetje binding. Hierdoor krijg je meteen het grootste deel van de aanbevolen hoeveelheid noten per dag binnen.
 
Overigens bevat dit toetje wel veel minder koolhydraten dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt (9 tegenover 50 gram) maar door de grotere hoeveelheid vet is het wel een heel energierijk toetje en daarmee voor de meeste mensen niet geschikt voor dagelijks gebruik.
 
Ingrediënten voor 10 porties
  • 140 gram ongezouten noten (ik gebruikte cashew- en pecannoten)
  • 30 gram amandelmeel
  • 50 gram boekweitmeel (wanneer je niet zo van boekweitmeel houdt, kun je ook volkorenmeel gebruiken)
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 200 gram roomkaas naturel
  • een half pak diepvries blauwe bessen (maar ander fruit kan natuurlijk ook, ik wil nu mango gaan proberen)
  • een handje verse blauwe bessen voor de garnering

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • laat de diepvries blauwe bessen ontdooien
  • maal de noten grof in de keukenmachine en draai op het laatst amandel- en boekweitmeel mee
  • smelt de roomboter tot het vloeibaar is (in magnetron of steelpan)
  • meng notenmengsel en boter goed door elkaar
  • vul 10 kleine (ovenbestendige) schaaltjes met het noten-botermengsel
  • zet de schaaltjes gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna goed afkoelen
  • mix de diepvries blauwe bessen met een staafmixer tot een puree
  • klop de slagroom stevig 
  • roer de roomkaas los 
  • spatel slagroom en roomkaas luchtig door elkaar heen
  • roer de vruchtenpuree door het roomkaas-slagroommengsel 
  • verdeel het mengsel over de 10 schaaltjes en zet ze tot gebruik in de koelkast
  • Garneer met verse blauwe bessen.

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via