
1 juli is door het Groente en Fruitbureau uitgeroepen tot Dag van de komkommer. Niet toevallig valt dit samen met het begin van het zomerreces van de Tweede kamer, waardoor voor de kranten de komkommertijd aanbreekt. Maar komkommer is natuurlijk ook gewoon een heerlijk product om te snacken of zoals door het Groentenfruitbureau wordt gezegd: "komkommer is de lekkerste frisdrank die je kunt eten" en daarmee een heerlijk product voor de warme zomermaanden!
Maar heb je wel eens komkommersoep gegeten? Ik maakte een warme en een koude variant. Hieronder de warme versie:
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 komkommer
- 1 sjalot
- 10 gram boter
- 1/2 bouillontablet (of gebruik de zelfgemaakte bouillonpasta van PuurGezond)
- 240 ml water
- 2 plakjes rauwe ham
- 2 takjes koriander
- 2 flinke eetlepels crème fraîche (ook dit kun je zelf maken, maar dat kost wat meer tijd)
Bereidingswijze:
- Was de komkommer en maak droog met keukenpapier
- snijd de komkommer doormidden en schaaf een paar plakjes (voor garnering) van het dikste deel af
- schil de komkommer halveer in de lengte en haal met een lepeltje de zaadjes eruit en snijd in blokjes
- snipper de sjalot
- verhit boter en fruit de sjalotjes in ca. 2 minuten
- voeg de komkommerblokjes toe en bak even mee
- verkruimel het halve bouillontablet boven de pan, voeg water toe en breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken
- pureer de soep met een staafmixer en roer crème fraîche erdoor en warm nog even door
- voeg naar smaak peper en eventueel nog wat zout toe.
- verdeel over 2 kommen en garneer met komkommer, koriander en snippertjes rauwe ham
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via