
We weten allemaal dat vette vis gezond is, het bevat namelijk de gezonde omega-3-vetzuren (EPA en DHA), die beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar ook goed zijn voor hersenen en ogen. Wanneer je 1 keer per week vette vis (haring, makreel, zalm, sardines) eet, krijg je voldoende EPA en DHA binnen. Helaas eten we, gemiddeld in Nederland, slechts 7 gram vis per dag, dus daar is nog wel wat winst te behalen.
Ik vind zelf haring een heerlijke manier om aan die vette vis te komen, maar niet iedereen houdt van haring, vanwege zijn toch wel heel specifieke smaak. In deze salade, die ik onlangs voor het avondeten maakte, is de haring verwerkt en zo veel minder aanwezig en daardoor zelfs voor de niet-haring-liefhebber volgens mij prima te doen. Haring en bieten, een klassieke combinatie!
Ingrediënten voor 2 personen (hoofdgerecht, of 4 personen lunchgerecht)
- 500 gram voorgekookte rode bieten
- 4 haringen
- 250 gram vastkokende aardappelen
- 5 augurken
- 1 ui
- 1 appel
- 4 eetlepels volle yoghurt
- peterselie (vers of gedroogd)
- peper
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen en laat ze afkoelen
- Snijd de gekookte rode bieten in blokjes
- Snipper de ui
- Snijd de augurk in kleine blokjes
- Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de rest in kleine blokjes
- Snijd blokjes van de afgekoelde aardappelen
- Snijd de haring in stukjes
- Meng alle gesneden ingrediënten in een grote kom goed door elkaar
- Bestrooi naar smaak met peper en peterselie en schep opnieuw goed door elkaar
- Voeg naar behoefte 3-4 eetlepels volle yoghurt toe en schep weer goed door elkaar
Eet smakelijk!
PS Deze salade kan ruim op tijd worden klaargemaakt, zodat de smaken lekker kunnen doortrekken.
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via