
We zijn nu wel heel abrupt in de herfst terecht gekomen! Hopelijk klaart het weer wat op en kunnen we toch nog van een soort nazomer genieten... Maar op dit moment is het echt weer om lekker de keuken in te gaan om te bakken. Anna deed dat al en maakte deze gevulde koeken, waarin geen kristalsuiker is verwerkt. Het recept is afkomstig uit het boek "Oh my pie", van Marieke Bol. (ISBN 9789082064711).
De gevulde koeken zijn niet te vergelijken met de bekende gevulde koeken die in de winkel liggen, maar als je gewend bent wat minder suiker te eten is dit wel een recept om uit te proberen. Het blijft wel een gevulde koek, eet ze daarom met mate!
Ingrediënten voor 4 -5 koeken
Basisdeeg:
- 100 g amandelmeel
- 100 g boekweitmeel of havermeel
- 3 medjoul dadels (ontpit)
- 2 el agavesiroop (of honing)
- 1 tl vanille aroma (of 0,5 tl vanille poeder)
- 1 ei
- 2 el kokosolie (of boter)
- Snufje zout
Vulling:
- 6 medjoul dadels
- 2 tl citroensap
- 1 tl vanille aroma (of 0,5 tl vanille poeder)
- Water
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Laat 6 medjoul dadels weken in een bakje met water.
- Verwarm de oven op 180 ⁰C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in de keukenmachine en kneed er een stevig deeg van. Als het deeg korrelig blijft, voeg dan een beetje koud water toe, maar zorg dat het deeg niet te nat wordt.
- Maak 8 of 10 bolletjes voor 4 of 5 koeken en druk de bolletjes plat op de bakplaat.
- Nu de vulling: haal de medjoul dadels uit het water, bewaar het water. Verwijder de pitten en de velletjes.
- Doe de dadels samen met het citroensap, de vanille aroma en het zout in een keukenmachine. Mix tot er een fluwelen massa ontstaat.
- Voeg vervolgens per eetlepel wat weekwater toe tot de stroperige massa de gewenste dikte heeft.
- Leg op de onderste helft van de koeken een bolletje van de vulling, laat de randen vrij.
- Leg daar bovenop weer een platgedrukte koek. Laat de helften goed aansluiten en druk de randen goed op elkaar.
- Ga als laatste met de zijkant van een vork langs de randjes zodat er een mooi kartelrandje ontstaat.
- Druk op iedere koek een noot en besmeer de koeken eventueel met wat losgeklopt eidooier.
- Bak de koeken goudbruin in 20 – 25 minuten.
- Laat de koeken afkoelen buiten de oven.
Eet smakelijk!
PS Hoe zit dat nou met suiker? Op iamafoodie.nl een boeiende serie over suiker in 4 delen:
(Natuurlijke) suiker deel 1: Scheikunde
(Natuurlijke) suiker deel 2: vertering en absorptie
(Natuurlijke) suiker deel 3: de verschillende soorten suiker
Suiker deel 4: Jam de zoete verleiding
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via