FODMAP-arme pindasoep

Om te ervaren hoe het is om een aangepast dieet te moeten volgen, testen we dit zelf ook wel eens uit. Door dit zelf te doen, kunnen we uiteindelijk veel beter adviseren en begeleiden. Zo ook het FODMAP-arme dieet, een eliminatie-dieet dat wordt ingezet bij PDS (prikkelbare darm syndroom).

Bij dit dieet moeten een aantal groepen voedingsmiddelen gedurende de eliminatieperiode worden weggelaten uit de voeding. Wanneer de klachten verminderen, worden daarna onder begeleiding de verschillende groepen één voor één weer geïntroduceerd om op die manier te achterhalen wat de oorzaak van de darmklachten zou kunnen zijn. Zelf was ik in de veronderstelling dat de grootste uitdaging zat in het vinden van een goede vervanging van mijn sneetje volkorenbrood maar die was eigenlijk heel snel gevonden. De warme maaltijd gevarieerd blijven samenstellen bleek de grootste uitdaging. Met deze pindasoep (die ook buiten het FODMAP-dieet erg smakelijk is), kun je een verrassend en lekker FODMAP-arm gerecht op tafel zetten.

De basis van dit recept is afkomstig van de FODMAP-foodies maar in dat recept wordt het groene (toegestane) deel van prei gebruikt. Dit betekent dat ik het witte deel moet weggooien. Daarom heb ik de prei vervangen door sperzieboontjes.

Ingrediënten voor 2 personen
  • 2 kippendijfilets
  • 750 ml water
  • 1/4 theelepel zout
  • gemberpoeder
  • 250 gram taugé (gewassen en uitgelekt)
  • 150 gram sperziebonen (schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden)
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 50 gram rijstnoedels
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels ongezouten pinda's
  • kroepoek

Bereidingswijze:

  • kook de kippendijfilets zachtjes gaar in water met een beetje zout en gemberpoeder
  • haal de kip uit de pan en pluk dit in stukjes
  • breng de bouillon aan de kook en roer de pindakaas en sambal door de bouillon en laat dit oplossen in de vloeistof
  • voeg de gesneden sperzieboontjes toe en laat zachtjes meekoken
  • voeg de ketjap, kip en taugé en rijstnooedels toe aan de soep en laat nog even zachtjes doorkoken
  • maak op smaak met zout en peper
  • garneer met de ongezouten pinda's en wat kroepoek

Eet smakelijk!

PS Voor begeleiding bij het FODMAP-dieet kun je ook terecht bij Dieet&Co

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via