Bloemkoolpizza

In de zoektocht naar lekker eten met minder koolhydraten, worden hele creatieve recepten bedacht. Vooral die recepten waarin groente de hoofdrol krijgt, vind ik altijd heel verrassend maar vooral ook geweldig, je slaat ten slotte 2 vliegen in 1 klap: én wat minder koolhydraten én gelijk een mooie manier om meer groente binnen te krijgen. Want dat wordt nog wel eens lastig gevonden.
 
Anna maakte deze prachtige bloemkoolpizza. Ok, het was wel even een klusje maar ze vond het zeker de moeite waard!
 

Ingrediënten voor 1 bodem, geschikt voor 2 porties

  • 1 hele bloemkool
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 hand geraspte kaas
  • een snufje peper en zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de hele bloemkool in roosjes/kleine stukken en maal tot fijne korrels in de keukenmachine
  • Verdeel de gemalen bloemkool over een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bak de bloemkool gedurende 25 minuten (roer af en toe even door)
  • Terwijl de groente in de oven staat kun je de topping voorbereiden (kijk voor ideetjes voor de topping hieronder)
  • Haal na 25 minuten de bloemkool uit de oven en laat een kwartier afkoelen
  • Doe de bloemkool in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
  • Doe de bloemkoolpulp in een kom met ei, oregano, geraspte kaas en peper en zout en meng goed door
  • Verdeel het mengsel met een spatel egaal over een bakplaat, maak de bodem lekker dun
  • Doe de plaat weer in de oven en bak ongeveer 25 minuten (de bodem moet al een beetje hard en lichtbruin worden)
  • Haal de bodem uit de oven en beleg met een topping naar keuze (zie hieronder voor voorbeelden) Bestrijk de randjes met een een beetje olie
  • Bak hierna nog gedurende 20 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Voorbeelden voor lekkere toppings zijn:

  • 4 eetlepels tomatensaus/puree, 1/2 bol mozzarella in plakjes, 1 tomaat in plakjes, 1 theelepel oregano en na het bakken verse basilicum naar smaak
  • 4 eetlepels tomatensaus/puree, paar plakjes parmaham, handje pijnboompitten, handje geraspte Parmezaanse kaas en na het bakken een handje rucola
  • 4 eetlepels tomatensaus/puree, 1 kleine rode ui in ringen, een paar plakjes salami, 4 champignons in plakjes en een handje geraspte kaas
  • 4 eetlepels tomatensaus/puree, 1 kleine rode ui in ringen, 4 zongedroogde tomaten in stukjes gesneden, 50 gram verbrokkelde zachte geitenkaas
  • 3 eetlepels pesto rosso, 1 kleine rode ui in ringen, 1/2 bol mozzarella in plakjes, 1/2 blikje tonijn (op waterbasis), 1/2 eetlepel kappertjes en na het bakken een handje rucola
  • 3-4 eetlepels mascarpone, 1 kleine rode ui in ringen, 100 gram gerookte zalm, naar smaak verse of gedroogde dille, handje geraspte Parmezaanse kaas en na het bakken een handje rucola

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via