
Wat was de appeloogst groot dit jaar! Na de prachtige warme zomer waren de appels uit de tuin van mijn schoonouders groot en zoet. En als je dan zoveel appels hebt, kun je wat gaan experimenteren: Ik ben gek op de traditionele appeltaart van zandtaartdeeg en daar is natuurlijk ook niets mis mee op zijn tijd, maar nu ben ik op internet gaan zoeken naar ideeën voor een taart zonder geraffineerde suikers. Het taartdeeg heeft zijn enigszins zoete smaak te danken aan abrikozenpuree, een bijzonder ingrediënt voor in een deeg. Let op, hoewel deze taart vrij is van geraffineerde suikers, is hij natuurlijk niet suikervrij.
Ingrediënten voor een taart met 26 cm doorsnede
- 150 gram tarwebloem (en een klein beetje extra voor het maken van de kruimellaag)
- 150 gram volkorenmeel
- 100 gram boter
- 20 ml notenolie
- 80 gram abrikozenspread (dus zonder toegevoegde suikers)
- 5 grote appels
- een snufje zout
- 120 gram rozijnen
- 75 gram gemengde noten (ik gebruikte pecannoten en amandelen)
- 50 gram pecannoten voor de kruimellaag)
- sap van een halve citroen
- kaneel
Bereidingswijze:
- wel de rozijnen in kokend heet water
- hak de gemengde noten in grove stukken
- schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes
- meng gewelde rozijnen, appel, noten citroensap en kaneel door elkaar
- zet de vulling tot gebruik opzij
- verwarm de oven voor op 180 graden
- meng met een keukenmachine met deeghaak boter (in kleine stukjes), abrikozenspread, meel, bloem, olie en een snufje zout door elkaar
- kneed totdat er een stevig deeg ontstaat
- bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de vorm in
- Vorm met een koele hand een deegbal en bedek de bodem van de springvorm met ongeveer de helf van deze bal
- met 3/4 deel van de rest van het deeg bekleed je de randen van de springvorm en zorg dat randen en bodem goed op elkaar aansluiten
- Vul de springvorm met de appelvulling
- Maal de pecannoten tot er kleine brokjes ontstaan
- Maak van de noten, het restje deeg en wat extra bloem met je vingers een rul, kruimelig "deeg"
- Strooi dit "kruimeldeeg" over de appelvulling
- Bak de taart af gedurende ca. 50 minuten
- Dek de taart de laatste 10 - 15 minuten in de oven af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de kruimellaag verbrandt.
- Laat de taart afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via